300 г пилешко филе
300 г пилешка пържола от бут (без кожа)
2 стръка пресен лук
2 стръка мащерка
2 филии бял хляб
1 с. л. горчица
1 брой яйце
20 г сирене „Пармезан“
зехтин за пържене
сол и бял пипер на вкус
за соса:
250 мл течна животинска сметана
100 г сирене „Пармезан“
20 г краве масло
1 скилидка чесън
сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на парченца и го смелете в месомелачка през едра решетка.
Наситнете лука и мащерката, накиснете хляба във вода. Смесете месото с лука и мащерката.
Прибавете горчицата, отцедения хляб, сол и бял пипер, настъргания пармезан и яйцето.
Омесете добре каймата и я оставете в хладилник да престои поне за 30 минути.
Оформете малки кюфтенца и ги изпържете в зехтина до полуготовност.
За соса накълцайте чесъна и го запържете за кратко в маслото, но не бива да се карамелизира. Налейте сметаната и добавете настъргания пармезан. Овкусете със сол и бял пипер.
Сложете кюфтенцата в соса и гответе още минута-две. Сервирайте веднага. По желание ги поръсете с нарязан магданоз.
Други рецепти:
- Картофени кюфтета с плънка
- Печени кюфтета с бекон и моцарела
- Съветски бургери
- Как се приготвят кюфтенца от магданоз
- Още една рецепта за кюфтета