Необходими продукти:
1 пиле (около 1,2 кг)
2 малки тиквички
50 г сирене „Пармезан“
1/2 глава лук
1 зелена люта чушка
1 скилидка чесън
2 ч. л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
за гарнитурата:
2–3 връзки моркови
50 мл зехтин „Екстра върджин“
1/2 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
за соса:
1 авокадо
1/4 връзка магданоз
2 стръка пресен босилек
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
2 скилидки чесън
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се обезкостява, а кожата му се отстранява. Месото се смила в месомелачка.
Тиквичките се измиват добре и се настъргват. Посоляват се леко и се оставят така за около 5 минути. След това се изстискват внимателно.
Лукът и чушката се наситняват. Чесънът се стрива на паста с малко сол.
Пилешката кайма се замесва с тиквичките, лука, чушката, чесъна, червения пипер, сол и черен пипер на вкус. Оформят се 12 кюфтета. Пекат се 15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това се поръсват с настърган пармезан и се запичат за още 2–3 минути.
Морковите се почистват и се обелват. Заливат се със зехтин и се овкусяват със сол и черен пипер. Пекат се 20 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Изваждат се и се поръсват с наситнен копър.
Авокадото се почиства и се пюрира с лимоновия сок, зехтина и около 100 мл вода. Добавят се чесънът, стрит на паста с малко сол, и наситнените магданоз и босилек. Овкусява се със сол.
Кюфтетата се поднасят с гарнитура от моркови и сос от авокадо.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Печени кюфтета с бекон и моцарела
Как се приготвят кюфтенца от магданоз