600 г пилешки гърди
100 г еленски бут (хамон, прошуто, бекон)
200 г кафява леща
150 г манатарки (замразени, на кубчета)
4 скилидки чесън
2 моркова
2 стръка стеблена целина
1 стрък праз
3 стръка мащерка
1 дафинов лист
4 с. л. зехтин
1–2 с. л. олио с трюфели (+ за поднасяне)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Лещата се измива и се сварява във вода, заедно с 2 скилидки чесън и дафиновия лист. След като е готова, се отцежда, дафиновият лист и чесънът се отстраняват, а около 150 мл от водата от варенето се запазват.
Морковите, останалият чесън, целината и празът се почистват и се нарязват на ситно. Запържват се до златисто в около 2 с. л. сгорещен зехтин.
Добавят се гъбите, предварително размразени. Сипва се и отцедената леща, заедно със заделената вода от варенето. Овкусява се със сол, черен пипер и листенца мащерка. Готви се около 5 минути.
Дърпа се от котлона и се налива олиото с трюфели. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се завива в тънките ленти от бута.
Тиган с дебело дъно се загрява на умерен огън, сипват се 2 с. л. зехтин и месото се запържва от двете страни, до златисто.
В чинии се сипва от лещата, а отгоре се поставя по едно парче от пилешките гърди. Залива се с малко от олиото с трюфели и се поднася с листенца мащерка.
Прочетете още:
- Телешко бонфиле с горчица и бяло вино
- Телешко варено с къри за обяд
- Вкусно телешко с чили
- Пълнен лук с телешка кайма и ориз