1 пиле
200 г дългозърнест ориз
350 мл пилешки бульон
80 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
1 стрък розмарин
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се реже на порции, кожата не се маха, а с фенера се сварява бульон. Месото се овкусява със сол и черен пипер и се пържи от всички страни до златисто в 40 мл от мазнината. Празът и чесънът се почистват и се режат наситно. Пържат се до златисто в останалия зехтин в друг съд.
Прибавя се оризът, запържва се леко. Налива се бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер.
Сместа се прехвърля в тава за печене. Отгоре се поставят бутчетата. Ястието се поръсва с наситнените магданоз и розмарин, и се разбърква.
Покрива се с алуминиево фолио и се пече около 30 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. Фолиото се маха, прибавят се филето и крилата, и ястието се допича до готовност – за 10–15 минути.
Още идеи:
- Азиатското чудо – кафяв ориз
- Див ориз за необуздани гозби
- 4 + 1 рецепти с ориз
- Ризото - поглед в дълбочина
- Как да сварим ориз в микровълнова фурна
- Ориз с печурки
- Малък трик за намаляване на калориите в ориза