1 пиле
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 стръка магданоз (+ за сервиране)
50 мл олио
150 г орехи
5 скилидки чесън
80 г краве масло
2 с. л. брашно
3 яйца
1 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилето се поставя в тенджера. Залива се със студена вода и се посолява.
В тенджерата се пускат стръковете мащерка, дафиновият лист и магданозът. Вари се до готовност.
Свареното пиле се прехвърля в тава. Залива се с олиото и се запича в загрята на 220 градуса фурна (с вентилатор) до златисто - около 20 минути.
Орехите се смилат. Чесънът се нарязва на ситно. Запържва се в загрятото масло.
Сипва се брашното, разбърква се и се пържи, докато стане златисто. Наливат се 600 мл от бульона от варенето на пилето.
Прибавят се орехите и се готви около 5 минути. В това време се разбиват яйцата със сока от 1/3 лимон.
Към тях се налива малко от горещия сос, за да се темперират. След което се изливат в соса, разбърква се и съдът се дърпа от котлона. Овкусява се със сол и черен пипер.
Пилето се сервира със соса, останалия лимон, нарязан на шайби, и накъсан магданоз.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини