1 пиле
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
1 лимон
4 стръка естрагон
200 мл течна животинска сметана
200 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
60 г краве масло
1 с. л. олио
1 с. л. брашно
сол и черен и пипер на вкус
за гарнитура:
600 г дребни картофи
60 г краве масло
2 стръка мащерка
сол на вкус
подправка „Чесън и билки“ за поръсване
Начин на приготвяне:
Овкусете пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.
Смачкайте чесъна и го сложете във вътрешността на пилето, заедно с 2 стръка естрагон и надупчен лимон. Завържете краката на пилето с кухненски канап и го оставете да престои 20 минути.
Загрейте много добре тенджера с дебело дъно. Налейте олиото и веднага след това поставете пилето с гърдите нагоре. Оставете да се запържи за 4-5 минути.
Прибавете половината масло, налейте половината от виното и всичкия бульон.
Похлупете и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час и 20 минути.
Нарежете лука и го запържете в останалото масло на умерен огън, докато започне да се карамелизира.
Прибавете брашното и го запържете. Налейте сметаната, течността от тенджерата, останалото вино и гответе, докато сосът се сгъсти.
Добавете останалия естрагон, предварително наситнен. Овкусете със сол и черен пипер.
Сварете картофите в подсолена вода със стръковете мащерка. След това ги отцедете. Намажете тава с маслото и изсипете картофите. Смачкайте ги с вилица. Овкусете ги с подправката „Чесън и билки“. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете картофките до златисто - за около 20 минути.
Нарежете пилето и го сервирайте със соса и картофите.
Други рецепти:
Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
Картофени палачинки с пилешко месо
Пилешко с четири сирена
Лека салата с пилешко месо
Апетитни маринати за пилешко месо
Как да сготвим най-вкусното пилешко