800 г пилешка кайма (60% бут/40% филе)
1 глава лук
50 г пресен джинджифил
1 с. л. къри на прах
1/2 ч. л. лют червен пипер
1 ч. л. кориандър
2 с. л. лимонов сок
2 с. л. олио (+ за пържене)
сол и черен пипер на вкус
за соса:
200 г гъсто кисело мляко
1 ч. л. кимион
2 стръка мента
2 с. л. лимонов сок
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва с настърганите лук и джинджифил, кърито, лютия червен пипер, кориандъра, лимоновия сок, олиото, сол и черен пипер на вкус. Омесва се и се оставя да почине 30 минути в хладилник.
Сосът се приговя като се смесват сол, киселото мляко, наситнената мента, кимионът и лимоновият сок.
От каймата се оформят големи сплескани кюфтета и се готвят на тиган от двете страни в сгорещено олио.Кюфтетата се поднасят със соса.
Други рецепти:
Печени кюфтета с бекон и моцарела
Как се приготвят кюфтенца от магданоз