1 пиле (около 1,5-1,6 кг)
2 с. л. зехтин
2 стръка праз
3 корена пащърнак
4 стръка стеблена целина
500 мл пилешки бульон
150 г черна леща
150 г бейби спанак
150 г грах
сол и черен пипер на вкус
за пестото:
1 скилидка чесън
50 г бейби спанак
20 г пресен босилек
4 с. л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Посолете и подправете пилето с черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши леко кожата и тя да стане хрупкава.
В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто от всички страни. Извадете го и в същия съд сложете нарязаните на колеца праз и пащърнак, както и целината, нарязана на филийки.
Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат. Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете около 1 час в предварително загрята до 190 градуса фурна с вентилатор.
През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 15-20 минути. Отцедете и оставете настрана. Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Посолете. Разбъркайте и печете още 10 минути.
Пригответе пестото като пасирате чесъна, спанака и босилека със зехтина и сол на вкус. Дръжте в хладилника.Сложете пилето в плато за сервиране.
В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето. Сервирайте с пестото.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини