Печено пиле

По корейски

Печено пиле
Снимка: iStock/Getty Images
0 от общо 0 гласа
100 мин.
Необходими продукти

200 г сусам

250 г кимчи

2 с.л. паста гочуджанг

2 с.л. соев сос с по-ниско съдържание на сол

2 с.л. оризов оцет

1400 г свободно отглеждано пиле

2 с.л. течен мед

За питките:

сусамово олио

400 г обезмаслено кокосово мляко

500 г брашно

За салатата:

2 моркова

4 стръка пресен лук

2 червени люти чушки

1 бок чой

1/2 китайско зеле

2 лайма41 ч.л. сусамово олио

1/2 ч.л. гочугаро (корейски червен пипер)

Начин на приготвяне:

Запечете сусамовите семена в сух тиган за 3-5 минути, докато придобият златист цвят и започнат да отделят аромат.

За маринатата в блендер сипете кимчито, корейската паста, соевия сос, оризовия оцет и 2 с.л. от запечения сусам. Пасирайте до гладкост.

Поставете пилето в тава според размера му и го залейте с 1/3 от маринатата. Хубаво я втрийте в месото. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 1 час и 20 минути.

Отделете втората 1/3 от маринататаза глазура на пилето. Към остналата 1/3 от маринатата добавете меда и пасирайте отново. Пресипете в купичка.

За питките изрежете правогълници от хартия за печене с размери 12х8 см. и намажете краищата им със сусамово олио. В голяма купа смесете кокосовото мляко, брашното и солта. Омесете тладко тесто. Извадете го върху набрашнен плот и го оформете на руло. Разрежете рулото на 4 еднакви парчета, а всяко парче - на 3. Оформете 12 гладки топки между дланите си.  Разточете всяка топка в овална форма с размери 10х12 см. Поставете разточеното тесто върху точилка и го сгънете. Задръжте колкото тестото да приеме формата на разтворена питка и го поставете върху правоъгълниче хартия за печене. В голяма тенджера сипете 300 мл вода и щом тя заври, поставете решетка или бамбуков съд за готвене на пара. Гответе питките 8-10 минути.

Извадете изпеченето пиле и го обърнете. Залейте с отделенета марината и поръсете със запечен сусам. ПРехвърлете пилето в голяма чиния и го поставете в топлата фурна.

За салатата в голума купа настържете кората на лаймовете и изтискайте сока им. Добавете сусамово олио и червен пипер. Разбъркайте. Нарежете на тънки ивици китайското зеле и бок чоя. Настържете на едро моковите. Лютата чушка и пресния лук нарежете на тънки кръгчета. Смесете всичко в купата и разбъркайте добре.

Напълнете кокосовите питки с накъсано печено пиле и салата и поръсете със сос.

Други рецепти:

Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти