Необходими продукти:
600 г смляно месо от телешка плешка
400 г смляно месо от свинска плешка
120 г бекон („Панчета“)
30 г сирене „Пармезан“
40 г краве масло
400 мл телешки бульон
100 мл прясно мляко
1 консерва домати на кубчета (400 г)
200 мл червено вино („Кианти“)
4 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 глава лук
4 яйца
5 г сушени манатарки
2 стръка мащерка
1 стрък босилек
2 с. л. зехтин
1 щипка индийско орехче
сол на вкус
за сервиране:
1–2 чабати
1 скилидка чесън
зехтин за мазане
Начин на приготвяне:
Лукът, морковите, целината, чесънът и беконът се наситняват. Запържват се в зехтина и маслото, докато започнат да се карамелизират.
Добавя се смляното месо и се запържва добре, като се бърка.
Налива се виното. Оставя се да се редуцира.
Прибавят се пасираните домати, бульонът и млякото.
Пускат се стръковете мащерка и стритите манатарки. Овкусява се със сол и индийско орехче. Готви се 2–3 часа на много слаб огън. Ако е нужно, се долива малко вода.
Сосът се сипва в керамична тава. Правят се 4 гнезда, в които се чукват яйцата.
Поръсва се с настъргания пармезан и се пече 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Готовото ястие се поръсва с накълцания босилек.
Хлябът се реже на филийки и се намазва със зехтин. Запича се за 7–8 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
Филийките се натриват с чесън и се поднасят към ястието.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Припомнете си още: