цяла патица
1 голяма глава лук
3 гвоздейчета карамфил
500 мл пилешки бульон
1 стрък мащерка, 1 стрък магданоз, 1 дафинов лист
2-4 моркова
1 бяла ряпа
4-6 картофа
3 скилидки чесън
1 ч.л. счукани зърна черен пипер
1 звездичка анасон
1/4 зелка
сол
горчица
Начин на приготвяне:
Налейте 1 литър студена вода в голяма тенджера. Поставете цялата патица в нея, като я потопите напълно. Захлупете и оставете да заври. Варете 35-45 минути като с помощта на решетеста лъжица периодично обирате пяната, която се образуванао повърхността на водата. Варете 35-40 минути. Добавете пилешкия бульон.
Обелете главата лук и забодете гвоздейчетата карамфил на различни места в нея. Обелете морковите и ряпата, измийте картофите (сорт "мити"). Счукайте на едро зърната черен пипер. Поставете зеленчуците и скилидките чеъсън цели в тенджерата, добавете черния пипер, анасона и стръковете пресни подправки, завързани с връвчица. Добавете щедра щипка сол. Оставете да заври варете без капак в продължение на час и половина. През последните 20 минути от варенето добавете резена зеле.
С помощта на решетеста лъжица извадете зеленчуците в поднос. Внимателно извадете цялата патица. разделете я на 8 части.
Сервирайте парче патешко с едри парчета от всички зеленчуци. Полейте с 1 с.л. бульон и гарнирайте с 1 с.л. горчица, кисели краставички и други туршии.
Други рецепти:
Вкусен лучник с пиле
Пиле в патладжан на шиш
Пиле къри
Пиле с домати и маслини