700 г пилешки дробчета
1 стрък праз
1 зелена ябълка
50 мл зехтин
50 мл орехов ликьор
100 г масло
4 стръка мащерка
0.5 портокал
настъргана кора
сол и черен пипер
За сладкото от лук:
2 глави червен лук
150 г захар
0.5 портокал
кора
150 мл червено вино
Начин на приготвяне:
Сипете зехтин в дълбок тиган и задушете нарязания на кръгчета стрък праз. Добавете обелената и нарязана на кубчета ябълка.
Щом празът и ябълката омекнат, добавете пилешките дробчета. Гответе на силен огън за 2-3 минути, при непрекъснато разбъркване. Добавете листенцата мащерка и ореховия ликьор. Щом ликьорът се изпари, добавете фино настърганата портокалова кора, овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте и дръпнете от огъня.
Изсипете сместа в блендер, добавете мекото масло и пюрирайте. Прецедете пастета през фина цедка. След това го пресипете в пош за еднократна употреба. Разпределете пастета в правоъгълни гнезда на силиконова форма. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник. Сложете патето във форма или буркан и го охладете преди да го сервирате.
За сладкото от лук нарежете на тънки полумесеци лука и го сложете в тиган с 3-4 с.л. зехтин. Добавете 150 г кафява захар и тънки лентички от портокалова кора. Разбъркайте. Гответе до омекване и карамелизиране на лука. Добавете виното и изчакайте то да се изпари. Дръпнете от огъня.
Сервирайте правоъгълниче пастет, гарнирано със сладко от лук и лентички портокалова кора и резен портокал.
Поднесете с препечен хляб.
Прочетете още:
- Интересно основно, което лесно се превръща в сандвич
- Домашно приготвена майонеза
- Млечна майонеза
- Теория на соса