500 г прясно мляко
125 г течна животинска сметана (35% масленост)
5 жълтъка
120 г захар
55 г царевично нишесте
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
В купа разбийте жълтъците и захарта. Прибавете царевичното нишесте, разбъркайте и ароматизирайте с ванилията.
Смесете сметаната и млякото в малка тенджера и ги оставете да заврат. След това малко по малко ги прибавяйте към яйчената смес. Не спирайте да бъркате през цялото време.
Пресипете сместа в тенджерата и гответе на средно силен огън при непрекъснато бъркане около една минута.
Изсипете крема в тава, застлана със силиконов килим, в която сте поставили намазан с масло и поръсен с брашно ринг за торта с диаметър 20 см. Охладете до стайна температура
Загрейте фурната на 200 градуса (без вентилатор) и изпечете флана за 30 минути или докато повърхността не се карамелизира. Добре е да покриете с алуминиево фолио, за да не загори повърхността.
Оставете сладкиша да се изстуди добре След това освободете от ринга, нарежете и сервирайте.
Още:
- Рецептата за тиква с маскарпоне и домашен карамел на Златка Димитрова от "Черешката на тортата"
- Какво да сготвим с тиква: 14 бързи есенни рецепти
- Пречистване на организма с тиква
- Постен тарт с тиква
- Съвременната пепеляшка ползва тиквата умно
- Пийте тиквен сок за повишаване на имунитета