за палачинките:
400 мл прясно мляко
150 г брашно
150 г спанак (почистен)
2 яйца
1 щипка сол
зехтин за намазване
за крема:
250 г пушена сьомга
600 г извара (маслена)
200 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
сол и черен пипер на вкус
за украса:
50 г червен хайвер
листенца бейби спанак
див лук
Начин на приготвяне:
Спанакът за палачинките се попарва с вряща вода, след това се отцежда добре, залива се с половината прясно мляко и се пюрира.
Добавят се останалото мляко и яйцата и се разбърква добре.
Брашното се смесва с щипка сол, прави се кладенче, налива се спаначената смес и разбърква добре, за да няма бучки.
В намазан със зехтин тиган от сместа се приготвят 8 палачинки. Сьомгата се накълцва.
Изварата се смесва със сметаната, стрития на паста чесън, сол и черен пипер на вкус.
Във форма за торта се слага палачинка, маже се с крем, поръсва се с рибата и тортата се реди така, докато свършат продуктите. Завършва се с крем. Оставя се в хладилник за 2 часа, да стегне.
Реже се и се гарнира с хайвер, листенца спанак и див лук.
В какво се крие чарът на палачинките
Шоколадови палачинки за закуска