- 400 г сладки картофи
- 300 г картофи
- 40 г краве масло
- 150 мл прясно мляко
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- За плънката:
- 600 г кайма от свинска плешка
- 150 г грах
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка стеблена целина
- 2 моркова
- 1 ч.л. сос „Уорчестър“
- 60 мл зехтин
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 2 с.л. доматен концентрат
- 200 мл бяло вино
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За плънката почистете и нарежете на ситно лука, чесъна и целината, настържете моркова и ги запържете в сгорещения зехтин.
Добавете каймата и гответе при непрекъснато бъркане, докато се получат златистокафяви трохи.
Прибавете подправките - накълцаните розмарин и мащерка, доматения концентрат, соса „Уорчестър“ и сипете бялото вино. Разбъркайте и налейте 300 мл топла вода или пилешки бульон.
Овкусете със сол и черен пипер и гответе на слаб огън около 15-20 минути. Накрая сложете граха и дръпнете от котлона.
Обелете, нарежете и сварете картофите в подсолена вода до готовност.
След това ги отцедете и ги намачкайте с вилица. Прибавете маслото, разбъркайте, да се разтопи, налейте мляко, овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и отново разбъркайте.
В тава за печене или индивидуални форми сложете от плънката, отгоре поставете от пюрето, направете декоративни шарки с лъжица. Печете в загрята на 190 градуса за фурна около 20 минути.
*Печете във фурна с включен вентилатор.
Прочетете още:
Спагети със свинско месо
Пълнени камби със свинско
Печено свинско каре с маково семе
Свинско с фъстъци за 20 минути