9 точени кори (дебели)
400 г пилешко филе
400 г краве сирене
200 г спанак (почистен)
150 г бисерен ориз
100 г краве масло
100 мл олио
4 яйца
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява в подсолена вода и се отцежда. Пилешкото филе се намазва с 20 мл олио, посолява се и се готви на тиган, докато стане златисто, но не и напълно готово.
Изважда се и се нарязва на кубчета. Спанакът и пресният лук се нарязват и се запържват в 20 мл олио за кратко, докато омекнат. Изваждат се и се смесват с наситнените копър и магданоз, пилешкото месо, ориза, яйцата, натрошеното сирене, сол и черен пипер на вкус.
Маслото се разтопява и се разбърква с останалото олио. Лист пергаментова хартия се намокря, след това се намазва с мазнина. Върху него се редят 8 точени кори, като всяка се маже обилно с мазнина.
Така подредените кори се поставят в съд с термоустойчиви дръжки, заедно с хартията. Слага се плънката и се покрива с последната кора. Стърчащите краища на корите се прегъват навътре и се маже с мазнина.
Тиганът се загрява на котлона за 5 минути, за да може корите на дъното да станат хрупкави. След това паят се слага в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор и се пече около 30 минути. Нарязва се и се сервира.
Други рецепти:
- Заситете глада с хрупкаво пиле и салата
- Картофени палачинки с пилешко месо
- Пилешко с четири сирена
- Лека салата с пилешко месо
- Апетитни маринати за пилешко месо
- Мусака с пилешко и спагети
- Как да сготвим най-вкусното пилешко