150 г масло
1 с.л. златен сироп или течен мед
175 г захар
75 г брашно с набухвател
50 г пшеничен грис (семолина)
100 г овесени ядки
2 ч.л. смлян джинджифил
Начин на приготвяне:
1. Постелете 3-4 плоски тави за печене на сладки с хартия за печене. Загрейте фурната на 160 градуса с вентилатор.
2. В тенджерка сложете нарязното на кубчета масло и добавете златния сироп или меда и захарта. Затоплете сместа на умерен огън, като разбърквате внимателно, докато маслото се разтопи.
3. Дръпнете тенджерката от котлона и добавете овесените ядки, брашното, гриса и джинджифила. Разбъркайте добре.
4. Разстелете сместа в плитка тава на равномерен слой. Поставете в хладилник за 10 минути, за да се охлади сместа. Извадете и нарежете на еднакви квадратчета.
5. Всяко квадратче от сместа оформете на топче между дланите си. Подредете топчетата на достатъчно разстояние едно от друго в тавите за печене. Притиснете всяко топче, за да се сплеска. Печете 15 минути.
6. След изваждане от фурната оставете бисквитите да изстинат върху решетка. Съхранявайте в стъклен или метален съд.