12 яйца (размер Л)
140 мл прясно мляко
2 малки тиквички
6 печени червени чушки
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
100 мл зехтин „Помаче“
сол и черен пипер на вкус
за пълнежа:
300 г крем сирене
200 г краве сирене
3 с. л. заквасена сметана
1/2 връзка босилек
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на малки кубчета, чесънът се наситнява и заедно се запържват в 20 мл от зехтина, докато леко омекнат. След това се изваждат в купа и се оставят да се охладят.
В същият съд, заедно с 20 мл зехтин се запържва и лукът, нарязан на ивички. След като омекне добре се прибавят и чушките, също нарязани на ивички. Запържват се закратко. Изваждат се в друга купа и се охлаждат.
Яйцата се разделят по 6 в двете купи, млякото също се разделя в двата съда, овкусява се със сол и черен пипер и се разбива добре.
От всяка смес се приготвят по 3 омлета – тънки и големи, като преди всеки в съда се наливат по 10 мл от зехтина.
Кравето сирене се намачква с вилица и се добавят крем сиренето, сметаната и наситнения босилек.
На дъното на чиния се поставя омлет с червени чушки, отгоре се слага от пълнежа, следва омлет с тиквички, плънка и така докато се завърши с омлет. По желание може да се направи и във форма за торта с регулиращи се стени.
Оставя се в хладилник за 2 часа, да стегне. После се нарязва, като може да се декорира с листа босилек.
Още рецепти с яйца:
Домати със забулени яйца
Как се правят мариновани яйца
Панирани пълнени яйца