250 г киноа
3-4 стръка праз
2-3 скилидки чесън
200 г земна ябълка
1 с.л. зехтин
50 г крема сирене
1 с.л. прясна мащерка листа
50 г кашкавал
сол, черен и червен пипер
Рецептата е създадена от Топ Форма и е подходяща както за хора, които спазват техен хранителен режим, така и за всеки, който иска да се храни здравословно.
Първата стъпка от приготвянето на огретена с праз и киноа, е да накиснете киноата. Накиснете 1 чаша киноа в 2 чаши гореща вода за около 20-25 мин. Отцедете и изплакнете със студена вода. Кипнете 2 чаши вода и добавете накиснатата киноа. Варете за 12-15 мин.
След това е необходимо за обелите земната ябълка и да я нарежете на големи кубчета. Ако нямате земна ябълка, можете да я замените с пащърнак или целина глава.
Сложете в тенджерка и добавете мащерката, щипка сол и вода, колкото да покрие кубчетата. Оставете водата със земната ябълка да заври, намалете температурата и оставете да къкри, докато омекне напълно. Отцедете и запазете течността. Добавете крема сиренето (обезмаслено) и пюрирайте, добавете още сол ако е необходимо и пипер. Добавете от водата, ако се налага, за да получите консистенция на рядко картофено пюре.
Загрейте фурната на 200 С. Нарежете бялата част на праза на тънки кръгчета и смесете с пюрето и киноата и разпределете в намазана със зехтин тавичка, поръсете с червен пипер (може лют по желание) и настърган кашкавал и печете докато кашкавалът придобие златист цвят.
Още вкусни и здравословни предложение:
- Пълнен картоф с гъби и спанак
- Рататуи с картофи
- Пикантни киноа хапки
- Чушки с яйца и сирене на фурна
- Свинско бон филе с гъбен сос