Новогодишна питка с паричка

На всеки празник е добре да се поднесе и домашно проготвена пита

Новогодишна питка с паричка
Снимка: ThinkStock/Guliver
3.33 от общо 3 гласа
Необходими продукти

1 кг брашно
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г свинска мас
1 кубче мая (42 г)
1 щипка сол
1/2 с. л. захар
1 жълтък за намазване
1 с. л. сусам за поръсване
1 с. л. мак за поръсване
 

Начин на приготвяне:

В  100 мл от топлото мляко се разтваря маята със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне.

Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се слагат яйцата, млякото, шупналата мая и половината от разтопената мас.

С намазнени с мас ръце се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазнена чиста купа и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.

Тестото се накъсва на 16 топки. Всяка от тях се прави на фитил.

Оформят се възли, като фитилите се връзват и краищата се прегъват отдолу.

Подреждат се в намазана с мас тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.

Питата се намазва с разбит жълтък с останалата свинска мас, поръсва се със сусама и мака и се оставя отново да втаса.

Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до зачервяване – за 40 минути. Оставя се да се охлади върху скара, за да не се овлажнява, после се поднася.

Други рецепти:

Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти