1 кг брашно
4 яйца
400 мл прясно мляко
250 г свинска мас
1 кубче мая (42 г)
1 щипка сол
1/2 с. л. захар
1 жълтък за намазване
1 с. л. сусам за поръсване
1 с. л. мак за поръсване
Начин на приготвяне:
В 100 мл от топлото мляко се разтваря маята със захарта. Поръсва се щипка брашно и се оставя да шупне.
Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се слагат яйцата, млякото, шупналата мая и половината от разтопената мас.
С намазнени с мас ръце се замесва меко тесто. Прехвърля се в намазнена чиста купа и се оставя да втаса, покрито с фолио за свежо съхранение.
Тестото се накъсва на 16 топки. Всяка от тях се прави на фитил.
Оформят се възли, като фитилите се връзват и краищата се прегъват отдолу.
Подреждат се в намазана с мас тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Питата се намазва с разбит жълтък с останалата свинска мас, поръсва се със сусама и мака и се оставя отново да втаса.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, до зачервяване – за 40 минути. Оставя се да се охлади върху скара, за да не се овлажнява, после се поднася.
Други рецепти:
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка