Ньоки с горгонзола на фурна

Към тях и чаша вино

0 от общо 0 гласа

Необходими продукти:

за ньоките:
800 г стари картофи
160 г брашно (+ за поръсване)
1 яйце
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за соса:
250 мл животинска сметана
120 г сирене „Горгонзола“
1 стрък розмарин
за поръсване:
100 г сирене „Пармезан“
1 филийка хляб
2 с. л. краве масло

Начин на приготвяне:

Картофите се измиват добре и се сваряват. Докато са още топли, се обелват и се пюрират с преса за картофи.

Смесват се с яйцето, брашното, индийското орехче, сол и черен пипер. Замесва се тесто, като не се бърка много, за да не стане лепкаво.

Върху набрашнен плот от тестото се оформят фитили, които се нарязват на парчета с дължина 2–3 см.

Ньоките се варят в подсолена вода, докато изплуват на повърхността.

Сметаната се кипва с розмарина и сиренето „Горгонзола“. Дърпа се от котлона и се оставя да постои няколко минути, за да се ароматизира добре.

Ньоките се заливат със соса, а розмаринът се отстранява. Прехвърлят се в тава и се поръсват със 70 г от настъргания пармезан.

Хлябът се смила и се разбърква с разтопеното масло и останалия пармезан.

Ястието се поръсва с трохите.

Пече се около 20 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Съвет:
За да не се лепят една за друга по време на варене, може да оваляте ньоките в брашно.  

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Италия – отвъд пастата и пицата
Да избягаме в Болоня
От кухнята на Италия – скаморца
Една от иконите на италианската кухня - ризото
Най-неочаквано романтичните дестинации в света

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти