Необходими продукти:
за ньоките:
800 г стари картофи
160 г брашно (+ за поръсване)
1 яйце
1/4 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за соса:
250 мл животинска сметана
120 г сирене „Горгонзола“
1 стрък розмарин
за поръсване:
100 г сирене „Пармезан“
1 филийка хляб
2 с. л. краве масло
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват добре и се сваряват. Докато са още топли, се обелват и се пюрират с преса за картофи.
Смесват се с яйцето, брашното, индийското орехче, сол и черен пипер. Замесва се тесто, като не се бърка много, за да не стане лепкаво.
Върху набрашнен плот от тестото се оформят фитили, които се нарязват на парчета с дължина 2–3 см.
Ньоките се варят в подсолена вода, докато изплуват на повърхността.
Сметаната се кипва с розмарина и сиренето „Горгонзола“. Дърпа се от котлона и се оставя да постои няколко минути, за да се ароматизира добре.
Ньоките се заливат със соса, а розмаринът се отстранява. Прехвърлят се в тава и се поръсват със 70 г от настъргания пармезан.
Хлябът се смила и се разбърква с разтопеното масло и останалия пармезан.
Ястието се поръсва с трохите.
Пече се около 20 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Съвет:
За да не се лепят една за друга по време на варене, може да оваляте ньоките в брашно.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Италия – отвъд пастата и пицата
Да избягаме в Болоня
От кухнята на Италия – скаморца
Една от иконите на италианската кухня - ризото
Най-неочаквано романтичните дестинации в света