Необходими продукти:
300 г лозови листа (от буркан)
300 г бисерен ориз
200 мл зеленчуков бульон
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 моркова
2–3 зърна бахар
сол и черен пипер на вкус
за поднасяне:
50 мл зехтин „Екстра върджин“
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
2 скилидки чесън
1 лимон
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се наситнява, морковите се настъргват, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват в половината зехтин.
Добавя се измитият ориз и също се запържва.
Налива се бульонът и щом оризът го абсорбира, сместа се дърпа от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер и стрития бахар.
На дъното на тава се подреждат половината от лозовите листа, като краищата се оставят да стърчат.
Сипва се оризът и се покрива с останалите листа.
Наливат се около 800 мл вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
В купа се смесват настърганата лимонова кора, накълцаните чесън, магданоз и копър, лимоновият сока, зехтинът и сол на вкус. Разбърква се.
Сармата се реже на парчета и се поднася с малко от соса.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Прочетете още:
Лозови сарми с леща и ориз
Ориенталски зелеви сарми
Лозови сарми с канела и стафиди
Сарми с праз лук и гъби
Зелеви сарми с млечен сос
Тракийски сарми