1 кг картофи
600 г пуешко филе
100 г краве масло
300 мл прясно мляко
9 стръка праз
2 с. л. брашно
1 с. л. едрозърнеста горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Празът се почиства, наситнява се и се задушава под капак в половината от маслото, малко вода и сол. Трябва да омекне и да остане на мазнина.
В друг съд се сгорещява останалото масло. Сипва се брашното и се запържва до златисто.
Налива се млякото и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се с горчица, сол и черен пипер.
Месото се нарязва на кубчета и се разбърква с готовия сос бешамел и задушения праз.
Картофите се белят и се режат на шайби с дебелина от 0,5 см. Половината от тях се подреждат в намаслена тава и се поръсват със сол и черен пипер.
Изсипва се сместа с пуешко и праз. Останалите картофи се подреждат отгоре и също се подправят със сол и черен пипер.
Наливат се около 150 мл вода. Ястието се покрива с алуминиево фолио и се пече около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
След това фолиото се отстранява и мусаката се запича за още 25 минути.