- 200 г филе от сьомга
- 8 пресни скариди
- 1 филия сух бял хляб
- 1/2 връзка магданоз
- 1 скилидка чесън
- 2–3 с. л. зехтин
- за маринатата:
- 1 щипка шафран
- 1-2 стръка мащерка
- 1-2 стръка розмарин
- кората от 1/2 лимон
- 60 мл бяло вино
- 1-2 с. л. зехтин
- сол и пипер меланж на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа сложете шафрана, залейте го с гореща вода, колкото да се разтвори. След това налейте виното, подправете с настъргана лимонова кора, розмарин, мащерка, пипер меланж и сол.
Нарежете сьомгата на хапки и я оставете да се маринова в сместа.
От скаридите отстранете главите, обелете ги и ги цепнете през гърба, за да извадите жилката. Сложете скаридите при рибата. Прибавете 1-2 с. л. зехтин, разбъркайте и оставете да се маринова 20 минути.
Нарежете хляба на кубчета. Пасирайте чесъна, магданоза и зехтина и с получения сос намажете крутоните.
Нанижете морските дарове и хляба на шишчета, като ги редувате. Изпечете шишчетата на силно загрята скара, барбекю или грил-тиган за по 2–3 минути от всяка страна.
Още по темата: