3 с.л. олио
2 кг говеждо или телешко месо от джолан
морска сол и прясно смлян черен пипер
2 глави лук шалот
500 мл телешки бульон
250 мл английска бира
500 г маслено тесто
брашно
2 жълтъка
За стридите:
1 връзка магданоз
100 г хляб с квас
1 лимон, настъргана кора
12 стриди (с черупки)
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на големи парчета. Поръсете ги с малко брашно, сол и черен пипер. Оваляйте ги добре.
Сипете олиото в голяма тенджера и го загрейте. Запечатайте на порции парчетата месо от всички страни, до златисто. Извадете ги в чиния.
Обелете и нарежете лука на едро. Сложете го в същата мазнина. Върнете месото в тенджерата. Изсипете бирата и бульона. Разбъркайте и захлупете. Гответе на ниска температура, върху котлон или във фурна 1 1/2 -2 ч.
Разпределете сготвеното телешко във метални формички (12.5 см диаметър) и го оставете да изстине.
Разточете масленото тесто с дебелина 2 мм върху поръсен с малко брашно плот. Изрежете кръгчета от него, малко по-големи от формичките.
Намажете краищата на формичките с разбит жълтък. Поставете кръгче тесто и леко го подпъхнете. Отгоре намажете с разбит жълтък. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 30-40 минути.
Отворете черупките на стридите с помощта на специален малък нож. Подредете черупките със стридите в тавичка. В кухненски робот смелете стръковете магданоз с начупения хляб и лимоновата кора. Разпределете сместа върху стридите. Печете на 200 градуса 10 минути.
Поднесете пайовете с телешко, гарнирани с пълнени стриди.
Други рецепти:
- Пет рецепти за супа с паста
- Говеждо с ябълков сос
- Гореща супа за душата
- Супа топчета в три стъпки
- Вкусна супа за пет минути
- Крем супа с карфиол