2 връзки моркови
1 връзка репички
2 тиквички
2 връзки пресен лук (без перата)
1 корен пащърнак
1 консерва червен боб (400 г)
1,2 л зеленчуков бульон
50 мл зехтин
80 г дребна паста (мидички)
сол и черен пипер на вкус
за пестото:
100 мл зехтин
30 г сирене „Пармезан“
20 г печени бадеми
1 връзка босилек
1 скилидка чесън
1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Морковите, репичките и пащърнакът се почистват и се режат на кубчета, а пресният лук – на парчета с дължина от около 3–4 см. Поставят се в тава, поливат се със зехтин и се овкусяват със сол, черен пипер и по желание – с лют пипер на люспи. Пекат се около 40 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Бульонът се налива в тенджера и се кипва, прибавят се печените зеленчуци, пастата, нарязаните на кубчета тиквички и бобът. Овкусява със сол и черен пипер и се готви на слаб огън, докато пастата омекне.
Босилекът, чесънът, настърганият пармезан и бадемите се смилат в блендер, заедно със зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус.
Няколко лъжици от пестото се прибавят в супата и се кипва. По желание всяка порция се поднася с още песто.
Други рецепти за супа: