200 г масло със сол (със стайна температура)
1 ябълка
1 малка връзка магданоз
1 малка връзка копър
100 г лешници
50 г кървавица
сол и черен пипер
12 миди "Сен-Жак"
За сервиране:
6 черупки от мидите
300 г морска трева
хрупкав хляб
Начин на приготвяне:
Запалете дървените въглища и когато те се разпалят добре и станат сиви на цвят, са готови за готвене върху тях.
Сложете маслото в купа и към него добавете нарязаните на ситно магданоз и копър. Добавете предварително изпечените и нарязани лешници, нарязаната на много тънки резени ябълка и нарязаната на ситно кървавица. Омесете всичко много добре.
Отворете черупките на мидите с помощта на специален остър нож. Запазете 6 черупки. Извадете мидите от черупките и отстранете т.нар. було. Поставете по две миди в една черупка.
Разпределете овкусеното масло върху мидите в шестте черупки. Поставете черупките направо върху жарта и гответе около 3 минути, докато маслото не се разтопи. Прехвърлете ги внимателно с помощта на щипки в голяма чиния с морска трева. Поднесете с хрупкав хляб за топене.
Прочетете още:
Какво би било лятото без черните миди!
Съвети за пазаруване на морски дарове
Пиратска салата от миди
Миди с бира и девисил
Панирани миди "Дяволски нокът"