1 1/2 кг пресни черни миди
110 г чоризо
2 с.л. зехтин
120 мл бяло сухо вино
2 с.л. нарязан магданоз
4 резена лимон
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре мидите под течаща вода. Почистете черупките им с помощта на четка. Ако има отворени миди, отстранете ги. Отстранете т. нар. „брада на мидите“.
2. Нарежете чоризото на кръгчета с дебелина 3 мм. Загрейте дълбок тиган на умерен огън заедно със зехтина. Запържете чоризото за 1-2 минути от всяка страна, докато започне да отделя мазнината си.
3. Добавете бялото вино. Сипете мидите. Захлупете съда и гответе 3-4 минути, докато мидите се отворят широко. Ако има неразтворени миди, отстранете ги.
4. Поръсете с нарязан магданоз и пресипете в голяма купа заедно със соса. Поднесете с филии препечен хляб.