2 сушени люти чушки Арбол
600 г узрели домати Рома
250 г томатио
1-2 люти чушки Халапеньо
1 скилидка чесън
2 с.л. бял лук
1/2 ч.ч. кориандър
щипка смлян кимион
3/4 ч.л. сол
1 с.л. слънчогледово олио
Начин на приготвяне:
1. Отстранете дръжките на сухите чушки Арбол и ги запечете за 1 минута в сух тиган или тенджера, от всички страни.
2. Сипете вода в тенджера и добавете целите домати, томатио, зелените люти чушки Халапеньо и скилидките чесън. Варете зеленчуците 7-8 минути.
3. В блендер сложете печените сушени чушки и отцедените сварени домати, томатио, чесън и 1 люта чушка Халапеньо. Добавете нарязаните лук и кориандър. Овкусете със сол и кимион и пасирайте. Опитайте на вкус. Ако желаете, добавете и другата люта чушка и още сол и пасирайте отново. Салцата трябва да е люта.
4. Загрейте дълбок съд на умерен огън и сипете 1 с.л. олио в него. Изсипете суровата салца (внимавайте, защото ще пръска). Гответе 4-5 минути, докато салцата се сгъсти и потъмнее на цвят.