4 кг червено цвекло
2 литра вода
250 мл оцет
2 с.л. сол
2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете главите цвекло от пръстта. Сложете ги в голяма тенджера със студена вода и го сварете, за около 1 час, докато омекне. Прецедете цвеклото и го охладете със студена вода. След това обелете главите.
2. По-малките глави цвекло подредете цели в чисти буркани, а по-големите глави нарежете на тънки кръгчета с помощта на ренде "Мандолина". Подредете кръгчетата в голям буркан.
3. За маринатата сипете вода, оцет, сол и зцахар в тенджера и оставете да заври.
4. Залейте цвеклото в бурканите с горещата марината и затворете бурканите. Стерилизирайте бурканите, като ги поставите в голяма тенджера с вода с температура 90 градуса. Поставете на дъното дървени дъски, за да не се удрят бурканите в дъното на тенджерата. Стерилизирайте 30 минути.