Необходими продукти:
1,5 кг червено цвекло (малки глави)
50 мл зехтин
сол и черен пипер на вкус
за маринатата:
400 мл ябълков оцет
250 г захар
4 скилидки чесън
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. копърово семе
1 ч. л. карамфил
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива добре. Всяка глава се залива със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се завива в алуминиево фолио. Подреждат се в тава, налива се малко вода и се пекат 2 часа в загрята на 150 градуса фурна, с вентилатор.
Изпеченото цвекло се бели и се реже на тънко.
Разпределя се в стерилизирани буркани.
Захарта се смесва с 400 мл вода, оцета, черния пипер, карамфила, солта, копъровото семе и скилидките чесън. Кипва се и се готви 5 минути.
С горещата марината се залива цвеклото. Бурканите се затварят и се обръщат.
Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>
Други рецепти:
Хрупкава туршия от червено цвекло
Как да си направим туршия
Зелена салата
Как да си направим кисели краставички
Лесен начин за консервиране на чушки