За тестото:
2 ч.ч. брашно
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. вода
За пълнежа:
250 г телешка кайма
1 малка глава лук
1/2 ч.л. смлян кориандър
1/2 ч.л. смлян кимион
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1/2 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. сол
За соса:
2 с.л. зехтин
200 г суров суджук
150 г масло
150 г бланширани бадеми
1 с.л. паста от чушки
1 връзка зелени аспержи
1 с.л. тум
щедра щипка червен пипер от Алепо
3 ч.л. лимонов сок
Допълнително:
200 г кисело мляко
щипка сумак
щипка суха мента
Начин на приготвяне:
1. За пълнежа сипете в купа телешката кайма и към нея добавете нарязания на много ситно лук, както и всички подправки. Омесете много добре с ръце.
2. За тестото в голяма купа сипете брашното и солта и разбъркайте. След това добавете яйцата и водата (ако е необходимо, добавете повече вода) и омесете до получаването на гладко и меко тесто. Разрежете тестото на две равни части. Покрийте едната част с кърпа, докато работите с другата. Разточете тестото възможно най-тънко върху набрашнен плот, удачно е да използвате машина за паста. Нарежете тестото на квадратчета с размери 3х3 см. Може да използвате и готово тесто за гьоза или уонтон кори. В този случай поставете по няколко квадратчета тесто или няколко кори една върху друга и разрежете на четири квадратчета.
3. Намажете краищата на всяко квадратче тесто с вода. По средата поставете по около 1/2 ч.л. от пълнежа, оформен на топче. Първо съберете два противоположни краища, а след това и другите два, като притиснете добре с пръсти. Мантъ трябва да са колкото е възможно по-малки. Готовите мантъ поставете в тава, поръсена обилно с брашно.
4. Загрейте вода в голяма тенджера. Щом водата заври, добавете сол и варете мантъ на порции, докато изплуват на повърхността. Разпределете сварените мантъ в дълбоки чинии.
5. Пригответе соса докато варите мантъ. Отстранете обвивката на суджука и го намачкайте на кайма. Загрейте зехтина в тиган и запържете суджука докато придобие тъмнокафяв цвят и се раздели на малки песъчинки. Добавете маслото и изчакайте то да се разтопи. Добавете нарязаните бадеми и ги запържете за 1-2 минути. Отрежете и отстранете твърдите краища на аспержите, около 2-3 см в долната част на стъблата. Отрежете връхчетата на аспержите и нарежете стъблата на парчета по 1 см. Добавете пастата от чушки в тигана и разбъркайте. След това добавете нарязаните аспержи в тигана заедно. Намалете силата на огъня и гответе 1-2 минути. Добавете пастата тум, червения пипер и лимоновия сок. Разбъркайте и дръпнете от огъня.
6. Върху всяка порция мантъ сложете пълна лъжица кисело мляко. След това залейте с топлия сос. Поръсете с малко сумак и сушена мента по желание.