лук - 1 глава
червен лук - 1 глава
яйца - 3 бр
галета - 100 гр
пармезан - 30 гр
олио - 250 мл
черен пипер на вкус
Очаквате гости, имате много лук и и се нуждаете от идея за мезе? Хрупкавите лучени кръгчета в комбинация с пикантен сос са любимо мезе за бира. Радват се на особена популярност в Канада, Ирландия, Австралия и части на Азия. В Англия са задължителен елемент към сочния телешки бургер заедно с пържените картофки. В САЩ дори са избрали всяка година на 22 юни да празнуват Деня на лучените кръгчета.
Рецепта за пържени лучени кръгчета с пармезан се появява в рецептурник от 1802 г. Факт е обаче, че хрупкавото предястие набира популярност през ХХ век, разказват от Mate Kitchen.
У нас сме свикнали да ги хапваме навън и рядко се сещаме да си ги приготвим вкъщи. Тази рецепта за лучени кръгчета е доказателството, че най-вкусните неща понякога са изключително лесни за приготвяне и не изискват нито много време, нито много усилия. Можете да ги направите набързо, когато приятелите ви ви изненадат на вратата със студена бира или пък с уговорка в последния момент да гледате заедно интересен мач. Mate Kitchen гарантират, че всички ще останат очаровани.
Начин на приготвяне:
Обелете лука, нарежете го на шайби с дебелина 1 см и разделете всяка от тях на отделни пръстени.
1. В купа сложете яйцата, подправете с черен пипер и ги разбийте добре.
2. Загрейте олиото в дълбок тиган. Кръгчетата трябва да се пържат на маслена баня и на висока температура.
3. Потопете всеки лучен пръстен първо в яйце, а след това в галета и ги изпържете до златисто от двете страни. Отнема около 3 минути.
4. Извадете ги в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
5. Сервирайте лучените кръгчета топли със сос по желание.
Бележки: Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.
Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа пармезан, което може да предизвика алергични реакции.