Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2-3 по-големи глави лук
3 с.л. зехтин
2 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.ч. златни стафиди
2 връзки пресни лозови листа
сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете и задушете лука в тенджера с малко вода и 3 с.л. зехтин. Прибавете почистения и измит ориз и бъркайте на силен огън, докато стане прозрачен. Веднага налейте 1 ч.ч. вода (същата мерителна чаша, с която сте мерили ориза) и намалете котлона на най-слабата степен. Разбъркайте отново. Прибавете подправките и стафидите, като постоянно опитвате сладостта на вкус. Оризът няма да омекне напълно. Това не бива да ви тревожи, защото после сармичките ще се варят.
Готовата плънка изглежда по този начин:
Разтворете връзките лозови листа и ги попарете в тенджера с подсолена вряща вода за няколко минути, за да омекнат. Не изхвърляйте накъсаните и дефектни листа. Ще ги използвате за варенето. Внимателно извадете листата и ги сложете в плитка чиния. Подберете по-малките листа за сармичките, защото са по-крехки и при навиването не се наслояват много пластове лист. По-приятни са при ядене.
Сложете друга голяма, плитка чиния пред себе си, в която ще ги навивате. Трябва да получите тънки, дълги пурички. Сложете в чинията лозовия лист с широката страна към вас. С лъжичка разпределете по дължината на долната част на листа част от плънката. Старайте се да има стафиди по цялото протежение. Прегънете левия и десен край на листа по следния начин:
След това и долните краища:
Навийте сармичката:
Сложете на дъното на дълбока тенджера с диаметър поне 20 см. дефектните или накъсани листа, които сте отделили. Отгоре подредете плътно навитите сърмички. Налейте 1 1/2 ч.ч. вода и похлупете с една чиния. Оставете тенджерата да заври на котлона и веднага намалете на най-слабото.
Похлупете с капак и оставете да се готви приблизително 30 минути. Отдръпнете от котлона, махнете чинията и полейте обилно с лимоновия сок. Поднасят се студени с резени лимон.