Лозови сарми с бял сос

С богата плънка от телешко месо, ориз и сирене

1 от общо 1 гласа
100 мин.
Необходими продукти

1 буркан лозови листа
500 г смляно месо от телешки врат
120 г бисерен ориз
100 г краве сирене
700 мл пилешки бульон
60 мл олио
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус
за соса:
250 г кисело мляко
2 жълтъка
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. брашно
сол на вкус 

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в загрятото олио. Когато омекнат, се сипва оризът, разбърква се и се готви 1–2 минути.

Прибавят се доматеният концентрат и около 100 мл вода. Дърпа се от котлона. Смесва се с натрошеното сирене и каймата. Подправя се със сол и черен пипер. 

От плънката и лозовите листа се завиват малки стегнати сарми. Подреждат се плътно една до друга в тава и се заливат с пилешкия бульон.

Тавата се покрива с алуминиево фолио. Сармите се пекат около 40 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.

Киселото мляко, солта, жълтъците, брашното и лимоновият сос се разбъркват и се загряват на умерен огън, докато сосът леко се сгъсти. Сармите се поднасят с млечния сос.

Прочетете още:

Лозови сарми с леща и ориз
Ориенталски зелеви сарми
Лозови сарми с канела и стафиди
Сарми с праз лук и гъби
Зелеви сарми с млечен сос
Тракийски сарми

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти