1 буркан лозови листа
500 г смляно месо от телешки врат
120 г бисерен ориз
100 г краве сирене
700 мл пилешки бульон
60 мл олио
2 скилидки чесън
1 глава лук
1 с. л. доматен концентрат
сол и черен пипер на вкус
за соса:
250 г кисело мляко
2 жълтъка
2 с. л. лимонов сок
1 с. л. брашно
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се накълцват и се запържват в загрятото олио. Когато омекнат, се сипва оризът, разбърква се и се готви 1–2 минути.
Прибавят се доматеният концентрат и около 100 мл вода. Дърпа се от котлона. Смесва се с натрошеното сирене и каймата. Подправя се със сол и черен пипер.
От плънката и лозовите листа се завиват малки стегнати сарми. Подреждат се плътно една до друга в тава и се заливат с пилешкия бульон.
Тавата се покрива с алуминиево фолио. Сармите се пекат около 40 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор.
Киселото мляко, солта, жълтъците, брашното и лимоновият сос се разбъркват и се загряват на умерен огън, докато сосът леко се сгъсти. Сармите се поднасят с млечния сос.
Прочетете още:
Лозови сарми с леща и ориз
Ориенталски зелеви сарми
Лозови сарми с канела и стафиди
Сарми с праз лук и гъби
Зелеви сарми с млечен сос
Тракийски сарми