10 бр. точени кори
50 г разтопено масло
200 г сирене фета
50 г сирене чедър
3 пълни с.л. заквасена сметана
3 стръка копър
1/2 лимон
щипка сол
черен пипер на вкус
1 1/2 с.л. черен сусам
Начин на приготвяне:
За пълнежа натрошете сиренето фета (или саламурено) в купа. Добавете настърганото сирене чедър, заквасената сметана и нарязания копър. Овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте много добре.
Разстелете 1 кора (останалите покрийте с кърпа, за да не изсъхнат) и я намажете обилно с разтопено масло, с помощта на четка. Разрежете по диагонал кората. Навийте единия тригълник откъм дългата страна на тънко руло, но до половината на триъгълника. Завийте рулото на кръгче и приберете стърчащия остър край навътре. Така ще получите лодчица. Оформете по същия начин останалите тригълници.
Във всяка лодка поставете по 1 непълна с.л. от пълнежа. Намажете стените на лодката с разтопено масло. Подредете пълнените лодки в тава, постлана с хартия за печене. Поръсете малко черен сусам върху всяка тестена лодка. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
Още рецепти с точени кори:
Техниката за точени кори на Катето Евро
Пай с кайма по кастилска рецепта