1 кг картофи
зехтин за пържене
400 г домати на кубчета (от консерва)
3 скилидки чесън
1/2 глава червен лук
1 дафинов лист
2 с. л. зехтин
1 с. л. червен пипер (или 1 с. л. пушен)
1 ч. л. захар
1/4 ч. л. кайенски пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се белят и се режат на големи кубчета. Пържат се на няколко пъти в сгорещения зехтин до полуготовност, за около 8 минути.
Изваждат се в цедка, за да се отцедят от излишната мазнина. Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина.
Прибавят се дафиновият лист, червеният пипер, кайенският пипер, доматите, 100 мл вода, сол на вкус и захарта.
Готви се около 15 минути, дърпа се от огъня и сосът се прецежда през едра цедка.
Картофите се пържат още веднъж – до готовност. Изваждат се и се отцеждат от излишната мазнина, след което се посоляват.
Сервират се със соса.
Прочетете още:
Защо пресните картофи са по-полезни от старите
Пет рецепти с картофи
Щедра зеленчукова салата със сос „Хиляда острова“
Запечени картофи със сирене
Картофи със сирене на фурна