150 г крем сирене
100 г цедено кисело мляко
50 г захар
1 яйце
1 с. л. сок от лимон
за тестото:
1 лимон
1 яйце
200 г брашно
150 г захар
120 г кисело мляко
100 мл зехтин
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сода
1/4 ч. л. сол
за трохите:
70 г брашно
60 г краве масло (студено)
50 г захар
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Брашното се смесва със солта, содата и бакпулвера.
Зехтинът се разбива със захарта и яйцето. Добавят се киселото мляко, настърганата лимонова кора и 1 с. л. сок от лимон, и отново се разбива.
Сухите и течните съставки се разбъркват до хомогенизиране. Тестото се слага в тава, застлана с хартия за печене и се заравнява.
Крем сиренето се разбърква с цеденото кисело мляко, захарта, яйцето и сока от лимон.
Внимателно се разпределя върху тестото в тавата.
Брашното за трохите се разбърква със захарта. Прибавя се студеното масло и се претрива с ръце, докато се получат трохи.
Поръсват се върху крема.
Сладкишът се пече 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.
Прочетете още: