500 г кори за лазаня (без варене)
500 г спанак (почистен, измит и подсушен)
700 г сирене „Рикота“
500 г сирене „Моцарела“
200 г сирене „Горгонзола“
100 г сирене „Пармезан“
3 яйца
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
за бешамела:
1,2 л прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 с. л. мека горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За бешамела запържете брашното до златисто в загрятото масло.
Постепенно, при постоянно разбъркване, налейте млякото. Гответе, докато сосът се сгъсти леко. Трябва да остане малко по-рядък от обикновено, защото корите са без варене и ще поемат течността. Изключете котлона и овкусете с горчицата, сол и черен пипер.
Наситнете лука и чесъна и ги запържете в зехтина, докато омекнат и станат стъклени.
Залейте спанака с кипяща вода, за да омекне. След това го охладете под течаща студена вода и отцедете много добре, като го стискате с ръце. Нарежете го на ситно.
Смесете спанака, настъргания пармезан, натрошената горгонзола и рикотата. Разбъркайте добре. Добавете запържените лук и чесън, яйцата, индийското орехче, сол и черен пипер на вкус и отново разбъркайте добре.
На дъното на тава сипете от бешамела. Отгоре подредете кори за лазаня. Залейте с бешамел, поръсете част от спанчената смес и подредете шайби моцарела. Редувайте по този начин, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел и моцарела.
Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Изпечете лазанята за 40 минути. Оставете леко да се охлади, нарежете и сервирайте.
Сходни рецепти:
Лазаня със спанак и печурки
Щедра лазаня
Лазаня с тиквички и моцарела
Лазаня с кайма
Ястия, които са по-вкусни на следващия ден