500 г сухи кори за лазаня (без варене)
180 г сирене „Пармезан”
600 г сирене „Моцарела”
за рагуто:
800 г смляно телешко месо (врат и плешка)
200 г пушен бекон
1,2 кг домати от консерва (белени)
1-2 глави лук
3 моркова
3 стръка стеблена целина
5 скилидки чесън
200 мл червено сухо вино Кианти
300 мл телешки бульон
4 с. л. зехтин
1 ч. л. захар
1 с. л. манатарки на прах
1 връзка босилек
сол и черен пипер на вкус
за сос „Бешамел”:
1 л прясно мляко
60 г краве масло
60 г брашно
1 жълтък
80 г пармезан
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За рагуто загрейте зехтина и в него запържете наситнените лук, чесън, целина и моркови. Прибавете смляното месо и наситнения бекон. Запържете при постоянно бъркане, докато стане на трохи с карамелен цвят.
Налейте виното и бульона и оставете да къкри на слаб огън за 10–15 минути. Прибавете и доматите.
Овкусете със сол, черен пипер и половината от ситно нарязания босилек. Сложете захарта и манатарките. Оставете да къкри 30-40 минути и свалете от огъня. Прибавете останалия накълцан босилек.
В друг съд разтопете маслото за соса „Бешамел” и в него запържете брашното до златисто.
Сипете млякото, предварително загрято, бъркайте постоянно, овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче. След като дръпнете от котлона, добавете жълтъка и разбъркайте. Накрая поръсете с настъргания пармезан и отново разбъркайте. Нарежете моцарелата на шайби, а пармезанът – настържете.
Намажете дъното на тава с бешамел, отгоре подредете един пласт кори. Върху корите сложете част от рагуто, бешамел, малко от пармезана и моцарелата, кори и редете така, докато свършат продуктите. Завършете с кори, бешамел, моцарела и пармезан.
Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете лазанята за 25 минути. Извадете от фурната, оставете да се охлади 20 минути и нарежете.
Сходни рецепти:
Лазаня със спанак и печурки
Щедра лазаня
Лазаня с тиквички и моцарела
Лазаня с кайма
Ястия, които са по-вкусни на следващия ден