500 г пресни кори за лазаня
2 патладжана
8 печени червени чушки
1/2 връзка магданоз
200 г кашкавал
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
за доматения сос:
400 г домати на кубчета от консерва
2 скилидки чесън
1 ч. л. сух босилек
2 с. л. зехтин
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкусз
а млечния сос:
250 мл прясно мляко
200 г кашкавал
200 г пушено топено сирене
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Патладжаните се режат натънко по дължина, намазват се със зехтина, подправят се със сол и черен пипер, и се пекат на грил тиган, от двете страни, до готовност.
Доматеният сос се приготвя като наситненият чесън се запържва в зехтина, добавят се доматите, босилекът и около 200 мл вода, и се оставя на котлона за около 15 минути. Подправя със сол, черен пипер и захарта, и се пасира.
Кашкавалът и пушеното сирене за млечния сос се настъргват на едро ренде, заливат се с около 100 мл вода и се загряват на слаб огън, докато се разтворят. Налива се млякото, подправя се с черен пипер и се вари, до сгъстяване.
На дъното на тавата се сипва малко доматен сос, отгоре се подреждат кори, слага се млечен сос, патладжани, печени чушки, наситнен магданоз и малко доматен сос. Следват кори, млечен сос, патладжани, печени чушки, магданоз, доматен сос, кори и така, докато свършат продуктите. Завършва се с кори, млечен сос и настъргания кашкавал.
Лазанята се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна.
Сходни рецепти:
- Лазаня със спанак и печурки
- Щедра лазаня
- Лазаня с тиквички и моцарела
- Лазаня с кайма
- Ястия, които са по-вкусни на следващия ден