червени чушки - 1 кг
зелени домати - 1 кг
моркови - 1 кг
круши - 4 бр.
ябълки - 4 бр.
лук - 3 глави
ряпа - 2 бр.
целина - 2 глави
цвекло - 1 глава
Pikantfix сладко-кисела на Dr.Oetker - 2 пакета
винен оцет - 600 мл
захар - 300 гр
вода - 3,5 л
Рецептата за кунинска туршия присъства в почти всички готварски книги за зимнина от средата на миналия век. Какво ѝ е толкова специалното, ще попитате. Ако хвърлите бърз поглед на списъка с продукти, веднага ще разберете. В нея има не само зеленчуци, но и плодове и кореноплоди. Говорим за круши, ябълки, ряпа, глави целина, червено цвекло, та дори и лук. Всичко това прави вкуса ѝ доста характерен и провокира небцето. За разлика от традиционните туршии, тази има и необичаен розов цвят, който идва именно от цвеклото.
Това, което ние направихме, е да осъвременим съвсем леко рецептата за тази класическа туршия, като използвахме за приготвянето ѝ Pikant Fix сладко-кисела на Dr. Oetker.
Pikant Fix сладко-кисела се прибавя директно към класическата смес (вода, оцет, захар) и след като маринатата заври, се изсипва върху зеленчуците. По този начин туршиите се приготвят за рекордно кратко време, без да се налага да ги стерилизирате. Зеленчуците, от своя страна, запазват формата, консистенцията и витамините си. С него вашата кунинска туршия ще бъде готова за консумация след само 14 дни.
По този начин можете да приготвите и кисели краставички, зелени домати, чесън, карфиол, камби, гъби – всичките си любими туршии. Дали зеленчуците са сурови или печени, няма никакво значение. Резултатът е еднакво добър. Опитайте!
Начин на приготвяне:
1. Измийте зеленчуците и плодовете.
2. Почистете чушките от семките и дръжките, нарежете на ивици и разпределете в два 3-литрови буркана.
3. Нарежете крушите на четири, почистете от дръжките и семките, поставете върху чушките. Зелените домати нарежете на лодки и добавете върху крушите.
4. Морковите срежете на две и ги подредете плътно. Прибавете почистените и нарязани на четвъртинки ябълки, следвани от лука, също нарязан на четвъртинки. След лука прибавете и обелените и нарязани ряпа, целина и цвекло.
5. Пригответе маринатата по указанията, посочени на пакета на Pikant Fix на Dr. Oetker, като смесите 3,5 л вода, 600 мл оцет и 300 г захар в съд за варене. След като кипне, варете още 5 минути.
6. Залейте зеленчуците с врялата марината, като внимавате да не се изгорите. Разклатете бурканите, така че маринатата да се разпредели и допълнете до ръба на буркана, ако се налага.
7. Затворете бурканите и обърнете с капачките надолу и оставете, докато бурканите се охладят.
8. Съхранявайте на тъмно и хладно. След 14 дни туршията е готова за консумация.
Внимание: Съдържа целина, която може да предизвика алергични реакции.