1,5 кг пилешки крилца
1 с.л. сол
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. сух чесън
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сух риган
зехтин за намазване
За барбекю соса:
200 г кетчуп
2 с.л. доматен концетрат
2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. сос „Уорчестър“
80 мл бърбън
1 ч.л. чипотле на прах
1/4 ч.л. сух чесън
1/2 ч.л. сух лук
50 г кафява захар
1 щипка сол
1 с.л. краве масло
За дресинга:
60 г синьо сирене
50 г кисело мляко
30 мл прясно мляко
2 с.л. майонеза
1/2 ч.л. лют сос
Начин на приготвяне:
1. В купа разбъркайте солта, червения пипер, сухия чесън, черния пипер и ригана.
2. Отстранете крайчетата (щиковете) на крилцата и ги заделете за бульон. Намажете крилцата със зехтин и ги овкусете със сместа от подправки. Изпечете ги в загрята на 200 градуса фурна за 30 минути.
3. За барбекю соса в купа смесете чипотлето, чесъна, лука, солта и кафявата захар.
4. В касерола сипете кетчупа, доматения концентрат, соса „Уорчестър“, балсамовия оцет и бърбъна. Добавете сухите съставки и маслото, сложете на огъня сместа да кипне и гответе още 5 минути.
5. Намажете изпечените крилца с барбекю соса и ги върнете във фурната за още 10 минути.
6. За дресинга натрошете синьото сирене и го разбъркайте с киселото мляко, майонезата, лютия сос и прясното мляко.
7. Поднесете крилцата с дресинга.