Козунак

За сладък и усмихнат Великден!

3 от общо 33 гласа
280 мин.
Необходими продукти

брашно - 1 кг 

суха мая - 2 пакетчета 

яйца - 7 бр.

прясно мляко - 250 мл 

захар - 250 гр 

масло - 200 гр 

лимонова есенция - 1/2 капсула

лимони кората - 1/2 бр.

сол - 1 щипка

Голямата цел на всеки, захванал се да меси козунак за Великден, е да му се получи на конци. С рецептата на Mate Kitchen това е гарантирано, защото е многократно изпробвана. Освен това е толкова лесна за изпълнение, че няма как да сбъркате и да не ви се получат добре великденските козунаци.

Има няколко важни неща при месенето на козунаци. Първото от тях е брашното – колкото е по-бяло, толкова повече глутен има в него и толкова повече ще бухне вашият козунак. Търсете брашно тип 350.

Всички продукти трябва да са със стайна температура и нито един да не е излязъл току-що от хладилника. Млякото трябва да се затопли, но да не е горещо, защото ще попари дрождите и няма да стане нищо.

Маслото трябва да се разтопи на ниска температура. То в никакъв случай не трябва да започва да се пържи, защото вкусът му ще се промени. Нещо повече, то не се изсипва в тестото, а се добавя, като си топите ръцете в него по време на месенето, както ще видите във видеото. Така всъщност се получават желаните конци. Тестото е лесно за месене, така че не се налага да го удряте в масата.

Трябва да втасва на топличко, но не и в стаята да е горещо като в сауна. Обикновено му трябват около два часа, за да си утрои обема. Повторното втасване отнема максимум час.

Старите майстори казват, че добре направеният козунак се къса на конци дори ден, след като е бил изпечен. Това значи да се пече на по-ниска температура, за да може да се изпече бавно и равномерно, а не да изгори отвън, а отвътре да е суров.

Това е накратко, всичко останало ще намерите във видеото. Най-важно е обаче желанието. Рецептата е безотказна, така че запретвайте ръкави и да ви е сладко след това!

Начин на приготвяне:

1. Размийте маята в 50 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва.

2. През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол.

3. Разбийте 6 яйца, захарта, леко затопленото мляко и кората на лимона в отделен съд.

4. Разтопете маслото.

5. Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.

6. Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите.

7. Тестото се меси, докато поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не се удря!

8. Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е когато утрои обема си, което обикновено отнема около два часа.

9. След като тестото втаса, се премесва леко, оформя се на козунаци, рула, плитки, кифлички и т.н. и готовите изделия се оставят да втасат повторно. По желание в козунаците може да се сложат стафиди или локум.

10. Повторното втасване отнема около един час.

11. След като козунаците втасат, ги намажете с разбито яйце, поръсете ги обилно със захар и ги сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете ги на 180 градуса половин час, след което намалете фурната на 160 градуса и продължете да печете до готовност.

12. Извадете козунаците от тавите още топли.

13. Когато изстинат напълно, ги завийте в чиста памучна кърпа и ги приберете в найлонов плик, за да се запазят меки.

Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти