800 г брашно за козунаци (или бяло тип 500)
3 яйца (размер L)
190 г захар
200 мл прясно мляко
160 г краве масло
1/2 кубче прясна мая (30 г)
1 щипка сол
1 ванилия
1 пакетче лимонови корички или кората от 1 лимон
50 мл ром
220 г шипков мармалад
1 яйце за намазване (размер L)
брашно за разточване
за поръсване:
захар
орехи
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в 50 мл хладка вода, прибавете 1 ч.л. от захарта и щипка брашно и оставете да шупне. В купа смесете 300 г от брашното, шупналата мая, солта и затопленото прясно мляко.
Замесете тесто и го оставете да втаса, докато удвои обема си – около 30-40 минути. Измийте лимона добре и настържете кората му. Разбийте яйцата със захарта, корите от цитрусите, ванилията и рома.
Към втасалото тесто прибавете яйчената смес, останалото брашно и разтопеното масло. Замесете меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите.
Поставете готовото тесто в купа, покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 2 часа. Когато е готово, го разделете на две части.
Разточете ги на две правоъгълни кори. След това ги намажете с мармалада, по желание поръсете с натрошени орехи. Навийте на рула, разрежете ги на две по дължина, не съвсем до края. След това сплетете двете части на едно руло.
Поставете го в тава и го оставете да втаса повторно. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Намажете рулото с разбито яйце, поръсете го със захар и орехи.
Печете го 10 минути в силна фурна. След това намалете на 180 градуса и изпечете до готовност – 30-40 минути.
Още празнични рецепти:
- Трудно ли се меси козунак?
- Как да омесим козунак
- Най-добрите техники и рецепти за козунак и агнешко
- Козунак, който може да направим с една ръка
- Козуначен венец - подобрена бабина рецепта