брашно - 500 гр
суха мая 7 грама - 1 пакетче
яйца - 4 бр.
прясно мляко - 125 мл
захар - 125 гр
масло - 100 гр
локум - 2 кутии
лимони само кората - 1/2 бр.
сол - 1 щипка
Подходящи са и за закуска, и за похапване по някое време през деня, и да ги споделите със скъпи гости на чаша чай. Трудно ще ни убедите, че трудоемкият процес на приготвяне не си струва. А ароматът от сладкото тесто ще се носи из кухнята с дни.
В рецептата на Mate Kitchen за козуначени кифлички сме използвали локум, но можете да ги направите и с гъст конфитюр или мармалад. От видео ще видите колко е лесен и забавен начинът на навиване.
Съветът ни е да внимавате по време на разточването, за да имат еднаква форма. И ви предупреждаваме, че ако поканите гости, трудно ще успеете да се доберете и до една. Така че или си отделете няколко само за вас, или бъдете готови за втора партида.
Начин на приготвяне:
1. Размийте маята в 30 мл прясно мляко. Сипете брашно колкото да се получи гъста каша, покрийте съда и го оставете на топло да втасва.
2. През това време пресейте брашното в достатъчно голям съд, направете кладенче и в него сложете щипка сол.
3. Разбийте 3 яйца, захарта и леко затопленото останалото мляко в отделен съд.
4. Разтопете маслото.
5. Щом маята втаса, я изсипете в брашното, добавете млечно-яйчната смес и замесете тестото.
6. Маслото не се изсипва в сместа. Потапяйте ръцете си в него, докато месите. Месете докато тестото поеме цялото масло и започне да се отлепя от работната повърхност. Не го удряйте!
7. Тестото втасва най-добре в съд, покрит с чист, поръсен с брашно чаршаф или достатъчно голяма памучна кърпа. Готово е когато утрои обема си.
8. След като тестото втаса, го премесете леко. Откъснете топка, разточете я на кръгла кора с дебелина 0,5 см и я разрежете на 8 триъгълника. В широката част на всеки триъгълник сложете парче локум и завийте кифличка.
9. Подредете кифличките в покрита сд хартия за печене тава на разстояние една от друга. Покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете да втасат.
10. След като кифличките втасат, ги намажете с разбито яйце и ги поръсете със захар. Печете ги на 180 градуса докато придобият равномерен червен загар.
Внимание: Съдържа яйца, брашно, масло и прясно мляко, които могат да предизвикат алергични реакции.