225 г брашно
45 г ръжено брашно
1 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
за предварителното тесто:
280 г брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. суха мая
Начин на приготвяне:
В брашното за предварителното тесто се разбъркват солта и маята. Наливат се 170 мл вода и пак се разбърква. Оставя се да втаса на стайна температура за около 30 минути.
След това се прибира в хладилник за една нощ, покрито с фолио за свежо съхранение. Изважда се 1 час преди използване, за да се темперира.
Предварителното тесто се разбърква със 170 мл вода и маята.
Наръсват се двата вида брашно и солта и пак се разбърква. Оставя се да втаса за 90 минути, като на всеки 20 минути се разбърква.
От 2/3 от тестото се оформя топка, върху която се прави разрез във формата на кръст. Останалото тесто също се оформя на топка. Отново се прави разрез и се поставя върху по-голямата топка с разреза надолу.
Хлябът се притиска силно с пръсти в средата, така че да се стигне до плота. Оставя се да втаса за 15 минути.
Във фурна, включена на 200 градуса с вентилатор се поставя тенджера с дебело дъно с капак. Трябва да се загрее много добре. Хлябът се прехвърля в тенджерата.
Похлупва се и се пече 30 минути. След това капакът се маха и хлябът се допича за още около 20 минути.
Други рецепти:
Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка