800 г смляно месо от свинска плешка
250 г сирене „Моцарела“
100 г сирене „Пармезан“
40 мл зехтин
3 филийки хляб
2 яйца
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
1/4 връзка магданоз
1 ч. л. сос „Уорчестър“
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
за соса:
2 консерви домати на кубчета (по 400 г)
1 стрък пресен чесън
1 малка глава лук
1/2 връзка пресен босилек (+ за сервиране)
50 мл зехтин
1 ч. л. захар
1/2 ч.л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Чесънът и лукът за соса се наситняват и се запържват в зехтина.
Наливат се доматите и сосът се вари 5–10 минути. Овкусява се със захар, босилек, пушен червен пипер, сол и черен пипер на вкус. Разбърква се и се дърпа от огъня.
Лукът и чесънът за кюфтетата се наситняват и се запържват в половината зехтин на умерен огън, докато започнат леко да се карамелизират. Хлябът се смила, магданозът се наситнява, а моцарелата се нарязва на кубчета.
Мляното месо се смесва с хлебните трохи, част от настъргания пармезан, яйцата, сол и черен пипер, ригана, запържените лук и чесън, магданоза и соса „Уорчестър“. Разбърква се добре, така че да се получи хомогенна смес.
Оформят се средно големи кюфтета, в средата на които се поставя кубче моцарела. Кюфтетата се пържат в останалия зехтин до златисто, като не трябва да са сготвени напълно и се подреждат в тава.
Заливат се с доматения сос, поръсват се с пармезана и се пекат за 10–15 минути на грил програма. Сервират се с листа босилек.
Други рецепти:
Пилешка супа с китайски спагети и спанак
Бял борш с дълбок вкус
Френска лучена супа
Топла супа за студените вечери
Класическа пилешка супа
Пилешка супа по селски
Да си сготвим борш