500 г тиквички
500 г пълномаслена извара
2 яйца
2 с.л. галета
1/2 връзка копър
2–3 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус
олио за пържене
За соса:
400 г домати от консерва
2 скилидки чесън
1 малка глава лук
1/2 ч.л. риган
20 мл олио
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на едро ренде и ги посолете. Оставете ги за около 15 минути, за да се отдели водата им. След това хубаво ги изстискайте с ръце през цедка.
В купа разбъркайте стрития на паста с малко сол чесън, наситнения копър, изварата, яйцата, тиквичките и галетата. Овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте малко олио в тигана. Слагайте от сместа в олиото с помощта на лъжица. Изпържете кюфтенцата от двете страни до златисто. Изваждайте ги върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Наситнете лука и чесъна за соса и ги запържете в олиото.
Добавете доматите и малко вода. Овкусете със сол, захар, риган и черен пипер. Гответе 15 минути и след това пасирайте.
Поднесете кюфтетата със соса.
Още рецепти:
Питателна салата с домати и гриловани тиквички