800 г пуешко филе
1 яйце
60 г галета
30 мл прясно мляко
1 глава лук
1 връзка магданоз
50 г спанак
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин + за поливане
20 г пармезан
1 ч.л. кимион
чили на вкус
сол и на вкус
За соса:
1 авокадо
100 г заквасена сметана
сок от 1/2 лайм
2 стръка кориандър
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Накълцайте месото на малки парчета или го смелете в месомелачка. В голяма купа смесете месото, галетата, яйцето и прясното мляко. Към тях настържете лука, поръсете с кимион и чили на вкус.
Прибавете зехтина, настъргания пармезан, както и накълцаните магданоз, чесън и спанак. Разбъркайте хубаво и оставете каймата за 1 час в хладилник.
Оформете кюфтенца и ги подредете в тава, застлана с пергаментова хартия. Полейте ги със зехтин и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 15 минути.
За соса пасирайте авокадото с кориандъра и сока от 1/2 лайм. Посолете пюрето и го разбъркайте със заквасената сметана.
Сервирайте кюфтенцата със зеления сос.
* Посочените градуси на фурната са с включен вентилатор. Ако е без вентилатор, печете на 200 градуса.
Други рецепти:
Печени кюфтета с бекон и моцарела
Как се приготвят кюфтенца от магданоз